Welkom en maak kennis met de kijktafel
Blog
6 januari, Epifani
Wat zie je?
Voor een grote ster ( de houder die ik gebruikte bij de Adventsopstelling op zijn kant) staan vier beeldjes van een kerstgroep. Zij stellen de drie wijzen voor en de nieuw-geboren koning Jezus, liggend in een kribbe.
De ondergrond bestaat uit mos en er ligt ter decoratie wat kerstgroen.
Het waxinelichtje brandt in een eenvoudig glazen houdertje.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel over het feest van Driekoningen?
De drie wijzen uit het oosten hebben een nieuwe ster aan de hemel ontdekt. Dit moest wel op een bijzondere geboorte wijzen. Zij volgen de ster en komen uiteindelijk terecht bij Jezus, geboren in een stal in Bethlehem.
De drie koningen hebben verschillende leeftijden en verschillende huidskleuren: zo representeren ze alle volken en mensen. Jong en oud, waar ook ter wereld. Want op het feest van Driekoningen wordt duidelijk dat dit pasgeboren kind - Jezus Christus- geboren is voor alle mensen, van alle plaatsen en tijden.
De drie wijzen hebben geschenken bij zich: goud, wierook en mirre. Elk van de drie geschenken vertellen al iets over wie Jezus is. De drie geschenken zijn niet alleen uit de drie waardevolste dingen die er te vinden waren in het Midden-Oosten aan het begin van onze jaartelling, maar hebben ook symbolische waarde. Goud zou Jezus' aardse koningschap symboliseren; wierook symboliseert de goddelijkheid van Jezus. Mirre verwijst mogelijk naar zijn status van Gezalfde/Messias, bij een dergelijke zalving werd nardusmirre gebruikt. Maar mirre werd ook gebruikt bij begrafenissen en kan dus ook verwijzen naar Jezus (kruis)dood.
de vier weken voor Kerstmis
Wat zie je?
In een stervormige, houten vorm is een metalen houder gemonteerd met plaats voor waxinelichtjes op verschillende hoogtes. (Blokker 2016, 4,95)
Er zijn vier waxinelichtjes in de houder gezet.
De houten ster is gevuld met groen blijvende takjes als taxus, conifeer, hulst en eucalyptusblad.
Op de achtergrond staat een engel, die een opengeslagen boek vasthoudt.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor de Advent?
De ster verwijst naar het Kerstverhaal waar de drie wijzen uit het oosten een nieuwe ster ontdekken. Dit nieuwe teken aan de hemel wijst op de geboorte van een bijzondere koning. Zij reizen de ster achterna, die hen uiteindelijk naar Bethlehem brengt.
De groene takken symboliseren de hoop en het leven.
Iedere zondag van de vier weken durende Advent steken we een volgend lichtje aan. Zo wordt het steeds lichter naarmate Kerstmis, het feest van het licht, dichterbij komt. Een van de bekendste namen van Jezus is 'het Licht der wereld'.
De engel kondigt het al aan en vertelt ons een blijde boodschap: 'Maria is door de hemel uitgekozen om de moeder te worden van Jezus. Ze zal een zoon ter wereld brengen en dit kind zal het aanschijn van de aarde voorgoed veranderen...'
half november - 5 december
Wat zie je?
Een grijs houten dienblad is gevuld met strooigoed. Er liggen pijpjes kaneel, een gedroogd mandarijntje en enkele schijfjes sinaasappel.
Op de achtergrond een boom gemaakt van dode takjes bijeengehouden met touw.
Het lichtje brandt op de onderzetter 'Dankuwel voor deze dag' en
je ziet de pakjes-stoomboot van Sinterklaas en een jute zak gevuld met cadeautjes.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor de Sinterklaastijd?
Zoals elk jaar komt Sinterklaas half november weer met zijn stoomboot uit Spanje weer aan.
Zo rond 5 december zijn de meeste herfstblaadjes van de takken gewaaid, daarom is er een kale boom als natuur-element toegevoegd.
De Pieten, die Sinterklaas als van oudsher vergezellen, strooien pepernoten en ander lekkers. Daar herinnert het strooigoed aan.
Het citrusfruit verwijst naar de 'appeltjes van oranje' zij figureren ook in het liedje 'Sinterklaas, Goed-heiligman...'
Er bestaat een legende waar de heilige Nicolaas van Myra (de persoon die de inspiratiebron vormt van onze Sint Nicolaas) drie goudstukken geeft aan een man die geen bruidschat heeft voor zijn dochters. Goudkleurig citrusfruit verwijst naar deze goudstukken. Kaneel laat het heerlijk geuren naar speculaas kruiden...
De tekst op de onderzetter helpt ons om dankbaar te zijn voor iedereen die in de huid van Sinterklaas kruipt en geschenken geeft aan groot en klein.
2 november
Wat zie je?
Op een grijs-bruine gevlochten placemat ligt op de achtergrond een stukje schors met daarop twee paddestoelen.
Op de voorgrond liggen gedroogde herfstbladeren waarop namen staan geschreven.
Het lichtje brandt in een glazen houdertje in de vorm van een blad.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor Allerzielen?
Allerzielen, 2 november, valt midden in de herfst als de bladeren vallen. Het is de dag waarop katholieken hun dierbare gedenken, die langer of korter geleden overleden zijn.
In Psalm 103 wordt van oudsher gezongen:
'Mensen, hun dagen zijn als het gras,
zij bloeien als bloemen in het open veld;
dan waait de wind- en ze zijn verdwenen.
Maar duren zal de liefde van God
voor allen die zijn verbond bewaren,
zijn woord behartigen en het volbrengen.'
De namen van de mensen, die voor ons gezin belangrijk zijn geweest en ons dierbaar zijn, staan op herfstbladeren geschreven.
De bladeren hebben iets kwetsbaars, zij zullen vergaan. Net als de lichamen van onze doden, die aan de aarde zijn toevertrouwd.
Maar hun namen en hun liefde worden niet vergeten, ze zijn geborgen in Gods hand.
4 oktober, feestdag van Fransiscus van Assisi
Wat zie je?
Op een donkerbruine, leren placemat liggen enkele herfstbladeren.
Er is een grillig gevormde houten schaal bovenop gezet, die aan de binnenkant bekleed is met parelmoer, met daarop een afbeelding van Fransiscus van Assisi omringd door vogels.
Op de rand van de schaal zitten ook enkele 'echte' vogeltjes.
Het lichtje staat in een donkergroen aardewerken houdertje op de tekst-onderzetter met de tekst 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'
Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor 4 oktober, Werelddierendag?
Op Werelddierendag is het al bijna herfst. Dierendag is bewust gekoppeld aan de feestdag van de Fransiscus.
Fransiscus van Assisi, de heilige die radicaal koos voor armoede en soberheid is van onschatbare waarde voor kerk en wereld. Daarom staat hij op een natuurlijk gevormde, houten schaal, die wel bekleed is met kostbaar parelmoer.
Fransiscus noemde alle dieren zijn zusjes en broers. Er zijn verschillende legendes over Fransiscus van Assisi bekend. Een daarvan verhaalt over het feit dat de mensen hem maar een rare snuiter vonden en niet naar hem wilde luisteren. Toen ging hij maar preken voor zijn 'zusjes' de vogels. Zij streken bij hem neer en luisterden wel aandachtig naar hem.
De donkerbruine kleur van de placemat verwijst naar de kleur van de pijen van de Franciscanen, een kloosterorde - gesticht door Fransiscus - die tot op de dag van vandaag bestaat.
De tekst 'Dank voor alles wat groeit en bloeit' zou een compacte samenvatting van zijn beroemde Zonnelied kunnen zijn. Een lied waar hij de schepping bezingt: broeder zon, zusje maan, broeder wind, zuster water, broeder vuur, en zuster aarde: onze moeder die ons voedsel, planten, bloemen geeft...
Eind augustus
Wat zie je?
Op een klein rechthoekig houten dienblad staat een afbeelding van een boom waarin tegelijkertijd de vier seizoenen zichtbaar zijn: winterse takken met sneeuw, lentebloesem, zomers groen blad en met bladeren in herfsttooi.
In de andere hoek staat een vaasje met besjes, de bekend staan als 'klapbesjes'. Het lichtje staat in een donkgroene aardewerken houdertje op de onderzetter met de tekst 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'. Verder liggen er schuin op elkaar twee ronde stokjes.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor de nazomer?
Na de uitbundige zomer zie eind augustus de eerste tekenen van dat de herfst in aantocht is. De bramen zijn rijp, je vindt soms al vroeg gevallen eikels, de zomerbloemen zijn bijna uitgebloeid, de hortensia's beginnen te verkleuren en te vergrijzen. Een mooie tijd om een kijktafel te maken waarbij het ritme van de steeds wisselende seizoenen het thema is. De vier-seizoenenboom, de ritmestokjes en de klapbessen verwijzen ieder op hun eigen wijze naar 'ritme'. In elk seizoen - maar zeker in augustus- kunnen we dankbaar zijn voor alles wat groeit en bloeit.
Juli
Wat zie je?
Op een vrolijke, roze placemat staat een brondskleurige ronde schaal gevuld met zand. Er liggen enkele schelpen, gevonden op het strand. In een gekleurd borrelglaasje zijn enkele zomerse bloemen gezet, waaronder lavendel.
De tekstonderzetter is ook roze en heeft de tekst ' dankuwel voor deze dag' hierop brandt een waxinelichtje in een roze glazen houdertje.
In het zand ligt een roze hartje en er staat een picknickmand op de kijktafel. De wespen zijn op zoek naar zoetigheid.
Welk verhaal vertelt deze zomer-kijktafel?
Alles ademt 'zomer' op deze kijktafel.
Zonnig gele bloemen, schelpjes zoeken op het strand, samen picknicken, insecten die je alleen in het zomerseizoen ziet.
Het hartje in het zand symboliseert de liefde voor de zomer:
'Ik hou het meest van dit warme seizoen, de vakantie en de lange dagen waarop ik buiten kan genieten.
Dankuwel voor deze zomerdag!'
Juni
Wat zie je?
Op een roze placemat staat een bronskleurige schaal, gevuld met een op maat geknipt grasmatje. In het gras liggen zilver gespoten kiezelsteentjes. In het gras staat een parasolletje en een paraplu en aan de zijkant is een zwaluw neergestreken. Het lichtje staat in een groen, aardewerken houdertje.
Welk verhaal vertelt deze juni-kijktafel?
De titel verklapt het al een beetje. Deze kijktafel verbeeldt het spreekwoord: 'één zwaluw maakt nog geen zomer'. Ook het parasolletje en de paraplu helpen ons dat te herinneren. Zon en regen wisselen elkaar vaak af in de maand juni en ook de buitentemperatuur is niet altijd zo, dat je zonder jas of vest naar buiten kan. Maar de zwaluwen zijn teruggekeerd, dus de zomer komt er echt aan! De steentjes zijn op de kijktafel gelegd na een bepaalde ervaring of gebeurtenis. Ze zijn van zilver. We willen deze ervaringen - verdrietig of vreugdevol- koesteren als bijzondere momenten.
Mei
Wat zie je?
Op een oranje placemat staat een vierkante, oranje, glanzende schaal met opkrullende puntjes. Op deze schaal staat in een hartvormige stenen kaarsenhoudertje, een kaart waarop een groep mensen onder een duif staat, die in een werveling van vlammen vanuit de hemel naar beneden vliegt. Er branden zeven kaarsjes. Een van de kaarsjes staat op een tekstonderzetter met de tekst 'Blij dat u er bent voor ons'. Enkele wasroosjes staat samen met een klimopblad ook op de schaal.
Welk verhaal vertelt deze Pinksterkijktafel?
De mensen op de kaart - het kunnen de eerste leerlingen van Jezus zijn, maar ook wij: mensen van nu- ontvangen de Geest die Jezus hen beloofd heeft. Het is de Geest ' die vuur en liefde is' zoals er in een bekend Pinksterlied wordt gezongen. De wasroosjes verwijzen naar de liefde, die nooit verdwijnt. De kaarsjes en de vlammen op de afbeelding verwijzen naar 'vuur'. Met Pinksteren vieren we dat de Geest van God altijd -waar we ook zijn- aanwezig is en ons aanspoort, helpt , troost, verwarmt en vergezelt. Er staan zeven kaarsjes, deze symboliseren de zeven gaven van de H. Geest: de geest van wijsheid en verstand, van inzicht en sterkte, van kennis en ontzag en van de liefde voor God.
April
Wat zie je?
Op een ronde lichtgroene placemat staat een zilverkleurige schaal, die gedeeltelijk gevuld is met witte steentjes en gedeeltelijk met aarde.
In de aarde is tuinkers gezaaid. De tuinkers is binnen week opgekomen. Op de steentjes staat een gieter, een hark en een schepje.
Op de voorgrond brandt een kaarsje in de vorm van een zonnetje.
Welk verhaal vertelt deze lente-kijktafel?
In de lente voel je de zon elke dag aan warmte winnen. Heerlijk die eerste lentedag -dat je uit de wind- in het zonnetje buiten een kopje koffie kan drinken.
Naast licht is water voldoende om het tuinkerszaad te laten ontkiemen: het leven dat opgevouwen en verborgen in een klein zaadje tot volle ontwikkeling komt.
Wat een wonder is het elke lente toch, om de zachte waas van groen die in de bomen te bespeuren is te zien veranderen in een explosie van kleine blaadjes!
Je krijgt er weer zin in om buiten aan de slag te gaan: voorjaarsbloemen in de potten, de tuinstoelen uit de schuur!
Voorjaar
Wat zie je?
Op een lichtgroene placemat staat een groot wit houten ei, waar twee plankjes op zijn bevestigd.
Op het ene plankje staan twee houten vogeltjes en op het andere plankje brandt een kaarsje in de vorm van een paasei.
Op de achterwand is een klein kruisje bevestigd waarop een volle aar zichtbaar is, waarachter de zon is opgegaan.
Achter het houten ei staan takken van de forsythia in een wit vaastje en
op de achtergrond zijn enkele klimopranken geschikt en ligt een takje van de buxus.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel over Pasen?
Deze kijktafel combineert voorjaarselementen -vogeltjes, ei, forsythia- met een paasgedachte.
Deze gedachte luidt: "zoals het na elke winter weer lente wordt, zal alles wat sterft leven."
Jezus zegt iets dergelijks in Joh 12, 24 "Ik verzeker jullie: als een graankorrel niet in de akkergrond sterft, blijft hij onvruchtbaar. Maar hij moet sterven, alleen dan brengt hij rijke vruchten voort"
Klimop staat voor trouw en het takje van de buxus is een zogenaamd palmtakje en verbindt zo het paasverhaal met de gebeurtenissen in de Goede Week.
Op een paaskijktafel mag het licht niet ontbreken. Het is zelfs extra licht op de paas-kijktafel: op het kruisje gaat de zon net op en verwijst zo naar Paasmorgen en het vlammetje van het ei-paaskaarsje brandt en verwijst zo naar het licht (van Christus) dat -ontstoken in de paasnacht- alle duister verdreven heeft.
Pagina 5 van 6