6 januari, Epifani
Wat zie je?
Voor een grote ster ( de houder die ik gebruikte bij de Adventsopstelling op zijn kant) staan vier beeldjes van een kerstgroep. Zij stellen de drie wijzen voor en de nieuw-geboren koning Jezus, liggend in een kribbe.
De ondergrond bestaat uit mos en er ligt ter decoratie wat kerstgroen.
Het waxinelichtje brandt in een eenvoudig glazen houdertje.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel over het feest van Driekoningen?
De drie wijzen uit het oosten hebben een nieuwe ster aan de hemel ontdekt. Dit moest wel op een bijzondere geboorte wijzen. Zij volgen de ster en komen uiteindelijk terecht bij Jezus, geboren in een stal in Bethlehem.
De drie koningen hebben verschillende leeftijden en verschillende huidskleuren: zo representeren ze alle volken en mensen. Jong en oud, waar ook ter wereld. Want op het feest van Driekoningen wordt duidelijk dat dit pasgeboren kind - Jezus Christus- geboren is voor alle mensen, van alle plaatsen en tijden.
De drie wijzen hebben geschenken bij zich: goud, wierook en mirre. Elk van de drie geschenken vertellen al iets over wie Jezus is. De drie geschenken zijn niet alleen uit de drie waardevolste dingen die er te vinden waren in het Midden-Oosten aan het begin van onze jaartelling, maar hebben ook symbolische waarde. Goud zou Jezus' aardse koningschap symboliseren; wierook symboliseert de goddelijkheid van Jezus. Mirre verwijst mogelijk naar zijn status van Gezalfde/Messias, bij een dergelijke zalving werd nardusmirre gebruikt. Maar mirre werd ook gebruikt bij begrafenissen en kan dus ook verwijzen naar Jezus (kruis)dood.