Een kijktafel is mooie, zinvolle opstelling. Met een kijktafel kan je - zonder het gebruik van woorden - iets zichtbaar maken wat jouw bezig houdt, raakt, bezielt of inspireert.
Degene die de kijktafel ziet, wordt door datgene wat door jou is gevisualiseerd geraakt. Het visuele aspect staat voorop, daarom heten deze kleine beeldende verhalen 'kijktafels'.
Natuurlijk biedt een kijktafel ook gespreksstof. Maar dat komt pas na de ervaring die het zien ervan oproept.
Een kijktafel is dus een mooi ingericht plekje waar je aandachtig naar kunt kijken. Ze is een rustpunt in de huiskamer of ruimte waar de kijktafel staat.
Je kunt kijktafels maken rond een thema, het seizoen, een ervaring, een (aspect) van een feest, eigenlijk over alles wat je op een visuele manier wilt vertellen'.
De schaal of lapje bakent de kijktafel af van ondergrond waarop hij staat. Zo wordt het een bijzonder plekje, een soort 'altaartje' zou je kunnen zeggen. De ondergrond past qua kleur bij het seizoen of het thema van je keuze.
Een natuurelement verbindt binnen met buiten. Je haalt zo de natuur in huis en haalt de beleving van het huidige seizoen dichtbij.
Het lichtje in een houdertje kan je op een tekst-onderzetter zetten, deze zitten in de kaft van mijn Kijktafelboek. De acht teksten op de vier dubbelzijdige onderzetters vormen een wens of bede. Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven.
Op een kijktafel staat ook altijd een symbool, een voorwerp of afbeelding die verwijst naar een op dat moment niet-aanwezige werkelijkheid.
Een kijktafel spreekt jong en oud aan. Er is geen onderscheid tussen symbolen voor kinderen of voor volwassenen.
Mensen die zelf kijktafels gaan maken vertellen mij dat het hen helpt bij het bewuster leven, hoeveel plezier ze geven om ze met je kinderen samen te maken voor een (christelijk) feest, ze een rol kunnen spelen bij afscheid nemen en rouwverwerking, de feestvreugde verhoogden, ze een bijzondere plek vormen in een stiltecentrum of hal van een verzorgingshuis, ze een prachtige aanvulling zijn in het (levensbeschouwelijk) onderwijs...
Als je voorwaarden wilt scheppen voor religieuze groei, dan draagt een kijktafel daar op een bijzondere manier aan bij. Het is een eenvoudig maar doeltreffend middel en zou in geen enkel gezin waar geloven een rol wil spelen, mogen ontbreken.
Als je een kijktafel maakt activeer en vul je niet alleen je eigen symbolisch bewustzijn, maar ook het symbolisch bewustzijn van degene die ernaar kijkt. Symbolisch- en religieus bewustzijn zijn nauw aan elkaar verwant.
Ik ontwikkelde de kijktafel - in eerste instantie- als een model voor geloofscommunicatie, een manier om (een aspect van) jouw levensbeschouwing -zonder woorden- te communiceren.
Een kijktafel bestaat uit vier elementen:
- iets uit de natuur
- een ondergrond
- een lichtje
- een symbool
Deze vier onderdelen vormen te samen een 'verhaal op schaal', een compact visueel verhaal dat letterlijk op een schaal is geplaatst.
Een kijktafel is door iedereen eenvoudig te maken: met een mooie platte schaal en enkele gekleurde placemats kan je voor elk seizoen een kijktafel maken, de natuurelementen komen uit het park, je balkon of tuin en houdertje voor een waxinelichtje is in elk huis meestal al wel aanwezig. De symbolische voorwerpen vind je in gewone winkels die in ieder winkelcentrum zijn te vinden. Ook het het afbeeldingenbestand van Google is een prachtige bron.
Een kijktafel bevat bij voorkeur géén tekst. Als een tekst centraal staat, wordt het voorwerp wat op de kijktafel staat verengd tot een soort illustratie, een plaatje bij een praatje. Teksten hebben met ons hoofd te maken. Beelden raken ons echter ook in hart en ziel.
Veel plezier met het maken van je eigen kijktafel!
Ellie Keller