4 oktober, feestdag van Fransiscus van Assisi
Wat zie je?
Op een donkerbruine, leren placemat liggen enkele herfstbladeren.
Er is een grillig gevormde houten schaal bovenop gezet, die aan de binnenkant bekleed is met parelmoer, met daarop een afbeelding van Fransiscus van Assisi omringd door vogels.
Op de rand van de schaal zitten ook enkele 'echte' vogeltjes.
Het lichtje staat in een donkergroen aardewerken houdertje op de tekst-onderzetter met de tekst 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'
Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor 4 oktober, Werelddierendag?
Op Werelddierendag is het al bijna herfst. Dierendag is bewust gekoppeld aan de feestdag van de Fransiscus.
Fransiscus van Assisi, de heilige die radicaal koos voor armoede en soberheid is van onschatbare waarde voor kerk en wereld. Daarom staat hij op een natuurlijk gevormde, houten schaal, die wel bekleed is met kostbaar parelmoer.
Fransiscus noemde alle dieren zijn zusjes en broers. Er zijn verschillende legendes over Fransiscus van Assisi bekend. Een daarvan verhaalt over het feit dat de mensen hem maar een rare snuiter vonden en niet naar hem wilde luisteren. Toen ging hij maar preken voor zijn 'zusjes' de vogels. Zij streken bij hem neer en luisterden wel aandachtig naar hem.
De donkerbruine kleur van de placemat verwijst naar de kleur van de pijen van de Franciscanen, een kloosterorde - gesticht door Fransiscus - die tot op de dag van vandaag bestaat.
De tekst 'Dank voor alles wat groeit en bloeit' zou een compacte samenvatting van zijn beroemde Zonnelied kunnen zijn. Een lied waar hij de schepping bezingt: broeder zon, zusje maan, broeder wind, zuster water, broeder vuur, en zuster aarde: onze moeder die ons voedsel, planten, bloemen geeft...