Welkom en maak kennis met de kijktafel
Blog
14 februari, dag van vriendschap en liefde
Wat zie je?
Op een ondergrond van rode decoratiestof ligt een hart met klimop eromheen gevlochten. Het tweede hart staat rechtop, hierbij geholpen door enkele stenen.
Enkele bloemen van de helleborus samen met enkele rode takjes staan in een klein laag vaasje.
Je ziet twee poppetjes die elkaars hand vasthouden en in het hart is een afbeelding van een heilige bevestigd.
Het lichtje staat in een glazen houder.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor Valentijnsdag?
Valentijnsdag is de dag van de vriendschap en liefde. Rood is de kleur van de liefde. Daarom is de ondergrond van deze kijktafel rood.
Naar de liefde verwijzen de twee harten en ook de twee mensen, die in ieder geval vrienden zijn en misschien ook wel verliefd.
Klimop staat symbool voor trouw en verbondenheid, door het hart met klimop te omwikkelen wordt deze symboliek nog versterkt.
Geen traditionele rozen op deze kijktafel, die bloeien namelijk pas in de zomer, daarom is gekozen voor de bloem van de winterroos, helleborus.
Op de afbeelding zie je de Heilige Valentijn, wiens gedenkdag op 14 februari valt. Hij zegent twee geliefden.
Als het lichtje brandt komt de kijktafel - en de liefde- tot leven!
Oud-en nieuw
Wat zie je?
Op een ijsblauwe placemat staat een grijs, houten dienblad. Op de voorgrond ligt sneeuw, je ziet een kindje op een slee en zilveren boompje.
Er brandt een kaarsje met daarop geschreven '2017'.
Achter de poort zie je een weg met daarop vele malen '2018' geschreven. Naast de weg staan rechts de maanden van het jaar geschreven en zie je enkele lieveheersbeestjes. Links van de weg zie je gras met kikkertjes, zand met zeemeeuwen en herfstblaadjes met een hertje.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel over het nieuwe jaar?
Het is oudejaartsavond en we staan op de drempel van het nieuwe jaar. Het is winter en 2018 strekt zich achter de poort van de tijd als een onbeschreven blad voor ons uit. Maar we vertrouwen erop dat God ons bij alles wat we meemaken zal vergezellen, daar staan de 'lieveheersbeestjes' symbool voor. Ook weten we dat de seizoenen zich elkaar zullen opvolgen. Elk seizoen met zijn kenmerkende kleuren, geuren en natuur. Van elk seizoen willen we genieten. Van de heldere, koude winternachten, het frisse lente-groen en de kikkervisjes die zullen veranderen in kwakende kikkers, de zomeravonden aan het strand met zijn krijsende meeuwen en tenslotte de prachtige kleuren van de herfst.
Advent, de vier weken voor Kerstmis
Wat zie je?
Op een paarse placemat staat een rieten, zilveren schaal die de vorm van een kerstboom heeft.
Wat kleine takjes van groen blijvende bomen/struiken zoals confineer, spar en hulst zijn in een hoek geschikt.
Er staat een wolf en een lammetje op de schaal en het lichtje is een paarse stompkaars.
Welk verhaal vertelt deze adventskijktafel?
Deze kijktafel vertelt het verhaal dat midden in de winternacht, de kerstnacht waarin Jezus in een stal zal worden geboren, de wilde dieren samen met de schapen zullen spelen. In de voorbereidingstijd op Kerstmis, de Advent, wordt er in de christelijke kerken uit het elfde hoofdstuk, de verzen 1 t/m 10 uit het bijbelboek van de profeet Jesaja gelezen (Jes 11, 1-10). Het tweede couplet van het bekende kerstlied 'Midden in de winternacht' verwijst naar dit visioen van de profeet Jesaja:
Vrede was er overal, wilde dieren kwamen
Bij de schapen in de stal, en zij speelden samen.
Elke vogel zingt zijn lied, herders waarom zingt gij niet
Laat de citers slaan, blaast de fluiten aan.
Laat de bel, laat de trom, laat de beltrom horen: Christus is geboren!
De Adventskijktafel heeft paars als basiskleur. Paars is de kleur van bezinning en inkeer. Elke dag van de Advent wordt het vlammetje aangestoken, om zo in ons hart het verlangen naar vrede aan te wakkeren!
November 2017
Wat zie je?
Een platte, koperen schaal is gedeeltelijk bedekt met herfstbladeren, je ziet ook oranje zaaddozen van een Chinese lantaarnplant en een stukje schors.
Op de achtergrond staat een gietijzeren pannetje en het lichtje brandt in een koperen houdertje met rondom kleine sterretjes
Welk verhaal vertelt deze herfst-kijktafel?
De herfst is op zijn hoogtepunt met bladeren in de prachtigste tinten: van diep oranje, okergeel en bruin.
Er zijn soms heldere nachten, soms zelfs al met nachtvorst, waarop je de sterrenhemel kunt zien.
De tijd van zomerse, frisse salades is voorbij, we krijgen zin in stamppot, een lekker stoofgerecht of suddervlees.
In zo'n ouderwets oranje, gietijzeren pan maak je de heerlijkste gerechten voor de koude dagen in het jaar!
Van deze kijktafel krijg je meteen trek in een ouderwets stoofpotje!
11 november
Wat zie je?
Op een rond, bruin glanzend onderbord liggen herfstbladeren geschikt.
Hierop ligt een (aardewerken) pompoen en enkele oranje zaaddozen van een Chinese lantarenplant.
In een houten kaartenhouder staat een afbeelding en ervoor brandt een lichtje in een onderzetter in de vorm van een herfstblad.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel over het feest van Sint Maarten?
Voordat Sint Maarten de bisschop van Tours wordt, is hij een Romeinse soldaat. Hij deelt op een koude herfstavond zijn warme soldatenmantel met een bedelaar. 's Nachts droomt soldaat Maarten, dat hij de mantel aan Jezus - in de persoon van de bedelaar- heeft gegeven. Dit verhaal zie je samengevat in de afbeelding.
Op 11 november is het precies 40 dagen voor Kerstmis. Vroeger begon op deze dag de voorbereidingstijd op Kerstmis, het feest van de geboorte van Jezus, het Licht der wereld. Sint Maarten is het eerste lichtfeest van een reeks die afsloten wordt 40 dagen na Kerstmis, op 2 februari met het feest van Maria Lichtmis.
Het is volop herfst, de oogsten zijn binnengehaald en alle voorraadkelders zijn goed gevuld. Dus een goede dag voor de armen om langs de deuren te gaan om de rijkeren te vragen om hun overvloed met hen te delen.
De kinderen die met hun Sint Maarten lantaarn, oorspronkelijk gemaakt van een uitgeholde pompoen, langs de huizen gaan, en een Sint Maartenslied zingen en dan wat lekkers krijgen, is op dit gebruik terug te voeren. Alle elementen van dit feest zie je dus terug op deze kijktafel: de herfst, de pompoen, lantaarntjes, licht en een afbeelding van Sint Maarten die zijn mantel deelt.
Deze kijktafel is één de zeven kijktafels die ik speciaal maakte voor het tv-programma op NPO2 van 3 okt 2017 "Roderick zoekt Licht'. Deze uitzending ging over de feesten van de herfst t/m het feest van Driekoningen. Ik vertel in dit programma samen met Ineke Stroucken over de achtergrond en (kerkelijke) tradities van deze feesten.
4 oktober
Wat zie je?
Op een groene, vilten ondergrond staat in een klein, donkergroen aardewerken vaasje een zonnebloem.
Achter een stukje schors staat een kaart met daarop Franciscus van Assisi samen een boom met vogeltjes en er zijn enkele kleine vogeltjes op het stuk schors neergestreken.
Er ligt een klein kruisje aan een leren veter op de voorgrond.
Het lichtje brandt op de onderzetter met de tekst 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'
Welke verhaal vertelt deze kijktafel voor 4 oktober?
Franciscus van Assisi leefde in de twaalfde eeuw. Hij koos voor een leven dat getekent werd door soberheid en armoede. Hij had een grote liefde voor de schepping. Die bezingt hij in zijn beroemde 'Zonnelied' (daar verwijst de zonnebloem naar) waarin hij God lof prijst voor o.a. broeder Wind, zuster Water, broeder Vuur. De vogels noemde hij zijn 'zusjes'. Als de mensen niet naar zijn woorden willen luisteren, preekt hij voor de vogels. Zij luisteren wel naar hem. Dit zie je op de afbeelding. Het kruisje - aan een sobere leren veter - is een zogenaamd Tau-kruisje, dat dragen zijn volgelingen, de Franciscanen, tot op de dag van de vandaag. De tekst op de onderzetter zou een korte samenvatting van het Zonnelied kunnen zijn. Zo willen wij ook vandaag, op Werelddierendag, God bedanken voor alles met groeit en bloeit!
Deze kijktafel is één de zeven kijktafels die ik speciaal maakte voor het tv-programma op NPO2 van 3 okt 2017 "Roderick zoekt Licht'. Deze uitzending ging over de feesten van de herfst t/m het feest van Driekoningen. Ik vertel in dit programma samen met Ineke Stroucken over de achtergrond en (kerkelijke) tradities van deze feesten.
Augustus - september
Wat zie je?
Op een placemat van gevlochten touw staat op de achtergrond in een houder een afbeelding van een braamstruik met onrijpe en rijpe bramen.
De houder wordt gedeeltelijk verborgen door een stukje schors. Rondom deze schors zijn verschillende soorten bessen geschikt, waaronder vlierbessen.
Aan de andere kant staat een klein vaasje (onzichtbaar op de foto) met echte ranken met bramen.
Het lichtje brandt op een onderzetter met de tekst: 'dank voor alles wat groeit en bloeit'
Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor de nazomer?
Het verhaal van de gulle natuur waarvan mens en dier kan genieten. Niets is lekkerder dan een zondoorstoofde rijpe braam zo van de struik te plukken en te eten.
Maar ook aan de vogels wordt gedacht, de bessen zijn rijp en voordat de vogels aan hun trektocht naar warmere streken beginnen, kunnen ze hun buikjes rond eten.
Maar ze helpen ook de vogels die in Nederland overwinteren in leven te blijven.
Deze kijktafel laat ook zien dat je geduld moet hebben en de natuur de tijd moet geven om tot rijpheid te komen.
We kunnen dankbaar zijn voor alles wat - zomaar voor niets - groeit en bloeit!
zomer 2017
Wat zie je?
Op een hard-roze placemat staat een boekje open met een tekst en schilderij met de titel 'Thuiskomen'.
Er staan enkele zomerbloemetjes in een blauw doorzichtig glazen vaasje.
Het lichtje staat in een glazen licht-blauwe onderzetter.
Er staat een huisje van hout, opgebouwd uit een aantal "huisjes' die over elkaar heen passen en zo samen één huisje vormen.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel over de zomer?
Deze kijktafel verbeeld allereerst de ervaring van thuiskomen na een vakantie.
Het is fijn om weer thuis te zijn in je eigen, vertrouwde omgeving.
Omdat het houten huisje uit verschillende huisjes is opgebouwd symboliseert het iets van het gevoel van bescherming, veilig en vertrouwd.
Het schilderij 'Thuiskomen' is meer dan alleen een landschap.
Het is geschilderd door Elisa Vermeulen en in samenwerking met Ellie Keller ontstond de bijbehorende tekst:
Vanuit het wit van het doek
en het witte licht dat er al was
zijn ijle kleuren onstaan.
Van transparant tot schittering,
brengt het je thuis.
Het is een van de pagina's van het prachtige boekje 'Teksten en Schilderijen',
een uitgave van Atelier La Visitazione. Meer zien? Ga naar..
Thuiskomen: het kan ook te maken hebben met rust vinden door thuis te komen bij God of bij jezelf.
Daarom is gekozen voor lavendel als natuurelement. Lavendel heeft een rustgevende werking.
april, paastijd
Wat zie je?
Op een gele tafelloper staat een grote, platte zinken schaal.
In wat groen ligt een nestje verscholen waarin enkele eitjes. Er staan verder een bloeiend voorjaarsplantje, enkele wit/gele viooltjes, een vaasje met gipskruid en een takje buxus.
De kaars heeft een vorm van een ei.
Je ziet een afbeelding waarop twee mensen en de contouren van een derde persoon. Ze lopen naast elkaar.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor de Paastijd?
Het is voorjaar, de bloesem bloeit.
De vogeltjes hebben een nestje gebouwd en er zijn zelfs al eieren gelegd. Je moet wel heel goed kijken, want ze zijn goed verborgen.
De kaars heeft de vorm van een paasei. Zou deze kijktafel over Pasen gaan?
Inderdaad. Want op de afbeelding zien we twee leerlingen van Jezus, die teleurgesteld naar hun dorp Emmaüs op weg zijn.
Dat Jezus niet meer in het graf gevonden werd, waar zijn leerlingen hem in hadden begraven - na die afschuwelijke vrijdag - dat hebben ze wel gehoord, maar niet begrepen.
Dan voegt zich een vreemde bij hen, die hen uitlegt wat dit alles te betekenen heeft aan de hand van de verhalen uit de Heilige Schrift.
Als ze in Emmaüs aangekomen zijn en ze de vreemdeling vragen om samen met hen te eten, herkennen ze Jezus aan het breken van het brood.
"Brandde ons hart niet in ons, terwijl hij ons met ons sprak onderweg?". (Lc 24, 13-34)
Een prachtig Paasverhaal, dat de ervaring verwoordt hoe het voelt om 'met twee of meer in zijn naam aanwezig te zijn'.
De tijd van 40 dagen waarop we ons voorbereiden op het Paasfeest
Wat zie je?
Op een grote, platte zilverkleurige schaal liggen uitgeknipte krantenkoppen.
Hier bovenop ligt een groene vorm met daarop een lichtje in een paarse houder en een boekje met als titel 'Vasten'. Op de achtergrond staan takken in de knop.
Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor de veertigdagentijd?
Temidden van al het slechte nieuws wat ons bereikt uit de wereld om ons heen - dichtbij en ver(der)weg- willen we in deze voorbereidingstijd op het Paasfeest, op zoek gaan naar hoop.
Het groene eiland verbeeldt zo'n eiland van hoop.
Het boekje 'Vasten' staat vol met ervaringen en tips om de hoop in ons te voeden.
Het lichtje is 'het lichtje van hoop'. Als het brandt kunnen we elkaar vertellen wat ons vandaag hoop heeft gegeven.
Iedere dag zien we de knoppen aan de takken meer zwellen, totdat er kersenbloesem verschijnt en kleine groene blaadjes: ook een teken van hoop!
begin februari
Wat zie je?
Op een zwart-witte placemat ligt een stronk hout, met daarachter enkele sneeuwklokjes in een glazen potje met craquelé-effect.
Aan de andere kant van de stronk staan wat takjes met knoppen o.a. van een magnolia.
Er liggen enkele opengebroken geodes en het lichtje brandt in een eenvoudig glazen onderzettertje.
Welk verhaal vertelt deze februari-kijktafel?
Het is begin februari en de sneeuwklokjes bloeien. Hoewel het nog winter is, is dit wel hét signaal dat de lente in aantocht is.
Als je goed kijkt, zie je ook dat de knoppen aan de bomen al beginnen te zwellen. Binnenkort zullen de eerste prille blaadjes weer verschijnen. De winter met zijn zwart-wit contrasten loopt ten einde!
De geodes zijn opengebroken. Deze sombere kiezels blijken een schitterende binnenkant te hebben. De kristallen passen bij de februari-maand, omdat het ook nog stevig kan vriezen.
Maar... als de aarde na de winter weer openbreekt, zie je het wonder van het nieuwe leven zich weer ontvouwen.
Het lichtje staat in het witte centrum van de placemat. Ze verbeeldt het lente-zonnetje dat vertelt, dat de dagen weer lichter en langer worden.
Pagina 4 van 6